torstai 27. marraskuuta 2014

Mikko Mäentaustan valmennus

Varoitus: Pitkä postaus!

Vihdoin ja viimein tänään oli se odotettu estevalmennus, jossa päästäisiin vähän kuulemaan ammattilaisen mielipidettä meidän tän hetkisestä menosta. Itseä jännitti valmennus yllättävän paljon, enhän mä oikeastaan ole aiemmin ollut kauheasti tämmösissä perusvalmennuksissa (Cajuksen valkathan oli vähän omaa luokkaa :D) ja kun valmentajakaan ei alunperin tuntenut mua ollenkaan enkä mä sitä. 

Alkukäyntien (ja radanrakennuksen) jälkeen Mikko kyseli meiltä (valmennuksessa oli mun lisäksi toinenkin) vähän, että mites ollaan kisailtu ja millaisia hevosia kyseessä yms. Sen jälkeen lähdettiin verkkaamaan kevyessä ravissa. Audahan harvemmin estetunneilla menee siististi kaula kaarella, vaan useinmiten se on sitä pää taivaissa viipottamista ainakin alkuverkoissa, joten ne raviosuudet oli aika kammottavia. :D Neuvoksi saatiin, että paljon vaan eteen ja tasaiselle tuntumalle. Helpommin sanottu kun tehty. Jossain vaiheessa tultiin pariin kertaa ihan ravipuomeja, joiden välissä piti antaa ohjaa ja mennä eteen ja sitten puomia kohti "kädet kiinni", eli takasin. Auda toimi tässä tehtävässä tosi hyvin, se meni helposti eteen ja tuli kivasti taakse ja puomeilla askeleet osu hyvin ja Auda nosteli jalkoja. 

Sitten tultiin pääty-ympyrälle harjotusravissa työskentelemään. Apua! Ihan kamalaa. :D Audan ravi on suorastaan karseeta ja estetunneilla se on yleensäkin vielä jopa pahempi. Valmentaja kärsivällisesti vaan jankutti mulle samaa asiaa, eli pohjetta ja aseta sisään. Omaksi ilokseni pitkän työstämisen jälkeen se lähti paranemaan ja menosta tuli vähemmän karseeta. Mäentausta painotti paljon juuri sitä eteenpäin menoa, mutta samalla hevonen ylös, ettei valu yhtään pitkäksi. Kun ravi lähti joten kuten onnistumaan, niin otettiin laukkaa. Helpotus! Laukkahan on Audalle niin sata kertaa parempi askellaji, että heti alko sujumaan paremmin. Kokoamisen jälkeen otettiin vähän isompaa laukkaa ympäri maneesia ja Auda lisäsi laukkaa kyllä kivasti. Sen jälkeen hetken välikäynnit ja Auda oli ihan hikinen jo siinä vaiheessa. :D Mietin, että mitenhän se jaksaa vielä hypätä kun toikin oli jo niin raskasta...

Image156
Tässä verkkavideossa vielä äänet, mutta kuten huomaatte, eihän tosta paljoa kuulu, joten päätin sitten mennä musiikilla, kun noissa muissa nyt kuulu paljon huonomminkin

Ihan hyvinhän se sitten jaksoi! Jatkettiin sillä samalla ympyrällä ja hypättiin semmonen pieni kavaletti pari kertaa eri suunnista, tarkoituksena vaan tulla hallitusti ja pienellä askeleella. Auda oli tosi kivasti hallinnassa, ja se oli ihan sujuva. Sitten tultiinkin kokonainen linja näitä pikkukavaletteja, joissa edelleen tarkoituksena mennä tosi lyhyttä laukkaa. Audallehan tää oli varsin helppo tehtävä, koska se kuitenkin tulee kiinni tosi hyvin. Tosi hyvä neuvo, joka jäi mieleen, oli se, että pari askelta ennen estettä taas "kädet kiinni", sitten esteen jälkeen antaa vähän ohjaa ja sitten vasta taas pari askelta ennen ne kädet kiinni ja heppa takasin. Itsellä on ollut vähän se ongelma, että lähden pitämään heti esteen jälkeen, jos hevonen on lähtemässä yhtään reippaammin. Tuo neuvo siis toimi mulla tosi hyvin ja ne paikatkin osu silmään paljon paremmin! Ihan siis seuraavissakin tehtävissä, näähän nyt oli tommosia kavaletteja, että sen enempää paikkoja tarvinnut katella. :D

Sen jälkeen tultiin pientä jumppaa, jossa oli tosi lyhyet välit (poneille sopivat, koska se toinen ratsukko oli poniratsukko) ja vähän pohdin, että mitenköhän Auda mahtuu, mutta sillähän ei onneksi ole mikään iso laukka. Tälle kolmoissarajalle/jumpalle piti antaa pikkasen enemmän tulla, kun aikasempaan tehtävään, mutta itse en juurikaan tehnyt eroa, koska Audalle ne oli ihan hyvät muutenkin. Vähän tultiin kiemurrellen, mutta hienostihan Auda siitä suoriutui. Sitten tultiin vielä isommassa laukassa toisella pitkällä sivulla ollut linja. Tässä mulle kävi vähän se sama, että otin heti kiinni ekan jälkeen ja sitten jäätinkiin vikasta kauas. Seuraavilla kerroilla, kun päästin sen menemään, niin suju paljon paremmin.

Image158

Vaikeuksia oli oikeiden laukkojen kanssa, kun Audahan ei oikein laukanvaihtoa hallitse (pitää tosiaan treenata!). Tulihan se sieltä loppujen lopuksi, mutta ei se ole kiva laukata täysiä pääty-ympyrällä ja toivoa, että se takaosa tulee jossain vaiheessa mukaan. Noh, on se parantunutkin jo tosi paljon! Sitten tultiin noi kaikki yhdistettynä kai kolmisen kertaa. Auda oli tosi kiva, alun hallintatehtävissä pysy kivasti rauhallisena, mutta sitten kyllä lisäsikin sitä laukkaa tasasesti. Rytmi pysy pääosin hyvänä ja silleen. Laukanvaihdot oli oikeastaan se ainoa ongelma. Tosi pienillä esteillä mentiin ja aluksi ehkä vähän harmitti, mutta mulla jäi kyllä tosi positiivinen fiilis tosta ja tosi mielelläni menisin uudestaan sitten parin viikon päästä, jos vaan on mahdollista!

Image157 Image159

Tehtävät oli mun mielestä kivoja ja Mikko oli tosi hyvä valmentaja (tosin, enhän mä ole kovin monen muunkaan valmennuksessa käynyt, mutta anyway, tykkäsin sen tyylistä) ja oli kiva tietää, että Auda hallitsee nää kaikki perusjutut. Tää oli hyvä tämmönen alustava valmennus, että tästä on hyvä lähteä jatkamaan. Valmennuksen jälkeen kyselin vielä vähän noista Audan takajaloista, kun se ei avaa ihan kunnolla takaata, mutta ainakaan sen silmään ei ollut osunut tämmönen ongelma. Hyvä niin! Ja sitten vielä, että mihin se uskoo, että Audasta on. Hyvällä yhteistyöllä päästään kuulemma pitkälle, varmasti jotain 110-120cm tasoa ainakin. Enhän mä nyt kovin paljon isompaa ole suunnitellutkaan, mutta kiva tietää, että Audalla ei kapasiteetti lopu ainakaan. :D Eli varsin hyvä valmennus oli siis, toivotaan, että päästäisiin uudestaankin!

Mitäs tykkäsitte postauksesta, oliko liikaa tekstiä verrattuna siihen, että nyt ei ollut muuta matskua kun videota? Onko joku muu ollut Mäentaustan valmennuksissa, vai kenen valmennuksissa te käytte ja mitä ootte pitäny?

3 kommenttia:

  1. Toi käy dumissakin välillä pitämässä valkkuja ja verkat on kuulemma kunnon koulurääkkiä usein :D Hyvältä näyttää!

    VastaaPoista
  2. Missä tallilla valmennus oli ja paljon se maksoi?:)

    VastaaPoista

comments ? c: